THE WORLD OF BANKSY

Foto: Lujza Černušková

Praha, hlavné mesto Českej republiky, od 23. novembra až do 31. decembra 2021, láka množstvo turistov podmaňujúcou výstavou The World of Banksy.

Kto ten slávny Banksy vlastne je? To, bohužiaľ, nikto netuší. Jeho identita je stále zahalená rúškom tajomstva. Pravdepodobne ide o najslávnejšieho a tvorbou najzaujímavejšieho graffiti umelca všetkých čias. Názory na jeho diela sa rôznia. Niekto ho považuje za génia, niekto odsudzuje. Zaujímavosťou však je, že v roku 2010 sa ocitol v časopise Time na zozname najvplyvnejších ľudí sveta. V tomto rebríčku sa objavili popri Banksym mená ako Steve Jobs, Barack Obama, či Lady Gaga. Diela tajomného umelca sa pravidelne dražia za milióny dolárov.

Každé jedno dielo pouličného umelca poukazuje na problémy spoločnosti. Pomocou šablón a sprejov zobrazuje najčastejšie ľudí, deti a zvieratá. To, že sa často v jeho dielach vyskytujú potkany, nie je vôbec náhoda. Inšpiroval sa svojim predchodcom prezývaným Blek le Rat, ktorý sprejoval potkany v uliciach Paríža a vyjadril sa, že: ,,Potkany sú jedinými živočíchmi žijúcimi v mestách, ktoré prežijú, keď ľudská rasa vymrie.‘‘ Obaja sprejeri tieto zvieratá prirovnávajú k pouličným umelcom odsudzovaným za vandalizmus, nepochopenými spoločnosťou a cítia sa byť nevítaní medzi ľuďmi v mestách.

Obrázok, na ktorom je text, stena, galéria, vnútri

Automaticky generovaný popis

SWEEP IT UNDER THE CARPET, 2006, Londýn

V preklade názov kresby znamená ,,zamiesť to pod koberec‘‘ a považuje sa za jednu z najuznávanejších. Zobrazuje ženu oblečenú ako chyžná, ktorá zametá neporiadok pod záves zakrývajúci tehlovú stenu. Hovorí sa, že dielo zobrazuje spôsob, akým sa západný svet vyrovnával v roku 2006 s globálnymi záležitosťami typu epidémie AIDS.

Foto: Lujza Černušková

AACHOO!!

Počas pandémie koronavírusu uverejnil Banksy fotografiu graffiti diela na svojom Instagramovom profile. Kresba, ktorá je nasprejovaná na stene domu, zobrazuje staršiu ženu, ktorá stratila zuby pri silnom kýchnutí. Kresba je nasprejovaná na jednej z najstrmších ulíc Anglicka. Hovorí sa, že tí pozorní si môžu všimnúť, že sa stará pani podobá anglickej kráľovnej.

Foto: Lujza Černušková

BLINDED NAPOLEON, Paríž, 2018

Určite všetci poznáte známy obraz ,,Napoleon crossing the Alps‘‘ (v preklade Napoleon prechádza cez Alpy) od Jacques-Louisa Davida, ktorý sa stal symbolom francúzskej moci a vplyvu. Umelec Banksy prekryl jazdcovi tvár a tým odzrkadľuje súčasný zavádzajúci spôsob, akým vláda vedie svoju zem, oslepuje ľudí propagandou a nepravdivými sľubmi. Červený plášť môže rovnako predstavovať aj zákaz buriek, ktorý francúzska vláda zaviedla v roku 2010. Zákon zakázal zakrývanie tváre na verejnosti ženám, ktoré nosia burku alebo nikáb.

Foto: Lujza Černušková

TOXIC MARY

Na tejto kresbe môžeme vidieť obraz Panny Márie, ktorá kŕmi Ježiša toxickým odpadom namiesto mliekom. Banksy sa pravdepodobne snažil poukázať na to, že mierumilovné a harmonické náboženstvo so sebou často prináša vojnu alebo politické konflikty.

Foto: Lujza Černušková

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply