Mesto, kde sa budete cítiť ako v rozprávke

Ak patríte medzi turistov, ktorých očaril napríklad malebný Český Krumlov, navštívte mestečko Hallstatt v Rakúsku.

Mnoho ľudí spája návštevu Hallstattu s výletom do Salzburgu, lebo tieto dve miesta sú od seba vzdialené necelú hodinu autom. Máme pre vás dva tipy, čo by ste mali vidieť:

Tip 1 – Rozprávkové mesto

Určite patria medzi najkrajšie v Európe, sú cenovo dostupné a k Bratislave bližšie ako Vysoké Tatry. Ťažko povedať, na ktorom mieste by ste sa nechali uniesť vianočnou atmosférou viac, ako práve tu či v Hallstatte. V tom druhom meste sa však budete cítiť ako v rozprávke celoročne. Stalo sa súčasťou pamiatok svetového dedičstva UNESCO v roku 1997, a to najmä vďaka soľnej jaskyni, ktorú môžu turisti navštíviť od apríla do novembra. Jaskyne, kde sa stále ťaží takzvané „biele zlato“, patria medzi najstaršie v Európe. Ak niekedy začujete pojem „Mann in Salz“, budete vedieť, že v 18. storočí objavili doslova muža v soli, ktorý tragicky zahynul počas banského nešťastia v jednej z halštatských jaskýň.

Zaujímavosťou je, že Hallstatt očaril Číňanov až tak, že si v roku 2012 nechali postaviť jeho vernú kópiu.

Typické úzke uličky v centre mesta

Kedysi sa do Hallstattu dalo dostať len loďou alebo chodníkom pre chodcov. Druhá možnosť bola náročná, pretože cesta, ktorá vedie k mestu, je porovnateľná s Pezinskou babou. V roku 1890 vybudovali tunel a vďaka nemu sa dnes dá do mesta dopraviť veľmi jednoducho. V Hallstatte sa môžete po historickom centre previezť autom, ale priamo v úzkych uličkách stretnete len peších turistov, niekedy cyklistov. Patrí medzi útulné mestá, ktoré dokážete celé spoznať za pár hodín a to je ekonomickým problémom pre turistický trh. Veľa návštevníkov strávi v Hallstatte len zopár hodín a nezvyknú sa tu ubytovať.

Ak patríte medzi aktívnych turistov, využite možnosť prechádzky na vyhliadku, ktorá netrvá dlho a po tom, čo vyšliapete na vrchol, budete mať pocit zadosťučinenia vďaka výhľadu na celý Hallstatt, ktorý vám vyrazí dych. Vyhľadávanou atrakciou je aj lanovka Salzbergbahn.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply