Knižná fantázia

Existuje raj pre knihomoľov? My, ktorí knihy ešte čítame, si myslíme, že áno. Od štvrtku 9. novembra až do nedele 12. novembra sa bratislavská Incheba zmenila na miesto plné intelektuálov a milovníkov literatúry vstupujúcich do sveta knižnej fantázie. Aj tento rok som navštívila knižný veľtrh a výstavu Bibliotéka Pedagogika, kde ponúkali zaujímavú slovenskú aj zahraničnú literatúru od známych vydavateľstiev. A nebolo to ani drahé. Pre študentov stredných a vysokých škôl len 3 eurá.  Návštevníci mali možnosť zažiť skutočné knižné dobrodružstvo, sprevádzané aj prednáškami známych slovenských spisovateľov, ktorí zručne ovládajú nielen umenie slova, ale aj písma.

Bibliotéka pozostávala z  viacerých častí. Najprv sme zamierili na najdôležitejšiu časť – výstavu kníh, ktorá sa nachádzala v hlavnej hale D. Bolo tam niekoľko najznámejších slovenských vydavateľstiev akými sú Ikar, Slovart a Albatros media, ktoré ponúkali zaujímavú  slovenskú aj zahraničnú literatúru. Menšie vydavateľstvá sa väčšinou užšie špecializovali, napríklad na náboženskú, či detskú literatúru alebo slovenskú beletriu.

Najviac ma však zaujala sekcia motivačnej literatúry, kde som sa zahĺbila do knihy Myseľ bez hraníc. Veľmi sa mi zapáčila autorova myšlienka, že človek má neobmedzený potenciál, pokiaľ sa naučí používať myseľ správnym spôsobom. Touto formou poukázali na dôležitosť sebadôvery a odhodlania sa nevzdávať.

Ďalej ma prekvapilo, koľko kníh napísal slávny slovenský  spisovateľ detektívok Dominik Dán.  Fascinovalo ma najmä to, kedy stihol tých niekoľko desiatok kníh, ktoré tvorili tri dlhé rady v regáli, napísať? 

Okrem iných zaujímavostí sa na Bibliotéke nachádzali aj nové diela o popredných slovenských hudobníkoch Miroslavovi Žbirkovi a hudobnej skupine Elán s originálnymi podpismi interpretov. Krátko sme navštívili aj dve literárne centrá, kde sa na prednáškach striedali slovenskí spisovatelia. 

Po knižnej časti sme boli pozrieť výstavu minerálov.  Časť výstavy venovaná minerálom a ezoterike bola vskutku zaujímavá, predovšetkým pre krásu rôznych vystavovaných nerastov a ligotavých šperkov vyrobených predovšetkým z  menej tradičných materiálov. Mnoho ľudí verí v ich medicínske účinky. 

Suma sumárum, tohtoročná výstava kníh sa mi veľmi páčila. Podľa môjho názoru bola jedinečná najmä preto, že bola zameraná pre široké publikum nezávisle od veku, záujmov a vzdelanostnej úrovne čitateľa. Okrem iného, mali možnosť zarobiť a prezentovať sa aj menej známi spisovatelia, ktorých diela sa nachádzali na bibliotéke, no v kníhkupectvách ich nenájdete. A pokiaľ niekto nie je práve milovníkom literatúry, mal možnosť sa zamerať na expozíciu minerálov a šperkov. 

Autorka: Simona Hollósyová
Autorky fotografií: Dominika Koporcová, Simona Hollósyová (titulná fotografia)

You Might Also Like