Buddíci pre Ukrajincov — Ako sa z amatérov stávajú učitelia?

O tom, čo všetko dokáže dobrý nápad a ako málo stačí, aby sa zlepšila situácia tisícok rodín

Nevyhnutnosť rýchlych riešení a veľká miera solidarity vzbudila prvotnú myšlienku — efektívne spojiť tých, ktorí pomoc potrebujú a tých, ktorí ju chcú poskytnúť. Buddíci pre Ukrajincov je občianske združenie, ktoré sa spontánne sformovalo v rámci reakcie na tisíce prichádzajúcich utečencov z Ukrajiny. Projekt ukazuje, že aj pár vynaložených hodín mesačne môže priniesť veľký prínos. Stačí poskytnúť čas a ochotu. Stanete sa súčasťou veľkej komunity, ktorá pomáha zlepšovať svet okolo nás.

„Od vypuknutia vojny som cítila silnú potrebu niečo spraviť. Rýchlo som si uvedomila, že sama toho až tak veľa nezmôžem. Najväčší dopad budem mať, ak sa mi podarí zorganizovať aj iných Slovákov, ktorí podobne ako ja cítili potrebu pomôcť,“ spomína na začiatky jazyková mentorka a autorka projektu Lýdia Hric Machová.

Pôvodne nešlo o učenie jazyka, ale o spájanie ľudí

Pôvodný koncept spájal stovky ukrajinských rodín s tými slovenskými. Začalo to skupinou na sociálnej sieti, do ktorej sa len za prvý mesiac prihlásilo 4000 ľudí. Postupne sa nevyhnutná záchrana menila na ideu učenia slovenčiny. Menili sa výzvy, ktorým museli Ukrajinci na Slovensku čeliť. Už to nebolo o nachádzaní ubytovania či vybavovaní dokumentov. Potrebné bolo naučiť sa aktívne komunikovať v škole, práci či na ulici. Často je to však viac než len o jazyku — ľahšie zapadnúť do nového prostredia, zdieľať si navzájom užitočné informácie a necítiť sa osamelo bez svojich blízkych.

Projekt funguje na prepájacom systéme. Ten vám pomôže nájsť Buddík-študenta vo vašom okolí. Môžete sa tak zapojiť, aj keď práve nepoznáte nikoho, kto pomoc s učením potrebuje. Ak by ste mali strach — nie je na to dôvod. Tvorcovia pripravili niekoľko príručiek, ktoré vám pomôžu dohodnúť prvé stretnutie so študentom, prelomiť jazykovú bariéru a naučiť sa efektívne využívať učebné materiály.

Na projekte je výnimočné, že sa doň ako dobrovoľník — Buddík, môže zapojiť naozaj takmer ktokoľvek. „Každý sa vie naučiť ako učiť slovenčinu našou metódou. Stačí, ak rozprávate plynule po slovensky, máte záujem pomôcť a viete si na to vyhradiť jednu hodinu týždenne. Nepotrebujete žiadne skúsenosti s učením jazykov, dokonca nie je nutné mať ani spoločný komunikačný jazyk s ukrajinským študentom alebo študentkou,“ vysvetľuje Lýdia. Organizátori usporadúvajú aj online stretnutia s inými Buddík-učiteľmi, kde môžete zdieľať skúsenosti a navzájom si pomôcť a spoznať sa.

Myšlienka dvoch začiatočníkov

Tvorcovia sa stále snažia dynamicky reagovať na situáciu a vylepšovať projekt ďalej. Zakladajú si najmä na spätnej väzbe, na základe ktorej inovujú svoje učebné metódy, materiály a celkový proces. Taktiež sa snažia efektívne prispôsobiť lekcie jazykovej úrovni každého študenta.  Pre dvojice stretávajúce sa častejšie vytvárajú bonusové úlohy a plánujú zaviesť online konverzačné hodiny slovenčiny. Chcú rozšíriť projekt naprieč celým Slovenskom, aby zapojili viac Buddíkov aj v menších mestách a obciach.

Ďalšie smerovanie by mohlo ísť aj cestou dvoch začiatočníkov. Veľa Slovákov má totiž záujem aj o učenie Ukrajinčiny. „Pripravujeme materiály na tandemové konverzačné hodiny, počas ktorých sa učia jazyk obidve strany,“ opisuje Lýdia, „je to dobrý prístup, obidve strany sa vnímajú ako začiatočníci, majú rovnaký problém vysloviť správne slová, obaja robia chyby.“

Dôraz na komunikáciu a individuálny prístup

„S pomocou môjho Buddíka je oveľa jednoduchšie naučiť sa jazyk. Pomoc je pre mňa neoceniteľná,“ hovorí o lekciách študentka Lesia. Odlíšenie projektu od iných jazykových kurzov vytvára najmä metóda učenia. Učíte sa formou odpovedania na otázky a postupným automatizovaním opakovaných fráz. Slovná zásoba a témy prvých lekcií sú zámerné a vybrané tak, aby boli pre ľudí z Ukrajiny využiteľné počas bežných dní a interakcií. Študent sa stretáva s gramatikou postupne počas konverzácie. Dvojica vytvára skvelý priestor na komunikáciu bez stresu. Učiteľ a študent sa často začnú intuitívne rozprávať aj mimo zadaných materiálov. Musia improvizovať a rozprávajú sa o veciach, ktoré ich zaujímajú. O to viac je to pre nich cenná skúsenosť s aktívnym rozprávaním.

Buddík-učiteľka Zuzka vidí za organizáciou nasledovné: „Verím, že stretnutia s Buddíkom pomôžu, aby sa tu Ukrajinci necítili osamelo, a aby sa v každodennom živote cítili sebavedomejšie.“ V konečnom dôsledku Buddíci okrem adresnej pomoci vplývajú aj na pozitívne vnímanie témy utečenectva. Tá je pre veľa Slovákov polarizujúca. Reálna skúsenosť a vybudovanie komunity je tým najlepším prostriedkom na odbúranie predsudkov.  Medzi študentami a učiteľmi sa vytvárajú blízke priateľstvá, a tak sa napĺňa aj názov iniciatívy — z angl. slova Buddy — kamoš. Možno za celým projektom nestojí ani tak dobrý nápad ako jednoduchá ľudskosť.

Autorka článku: Broňa Macová

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply