Príroda nepoužíva slová, ale môžeme ju vypočuť – Farewell Glacier

Krátka animácia režisérky Simone Maria Hooymans nás dovedie do tej najpôvabnejšej časti prírody – srdca ľadovcov. Je to miesto, ktoré sa stále rýchlejšie mení na kvapky vody a okolie začína ovládať zelená zem. Holandská autorka vytvorila sériu upokojujúcich obrazov, pri ktorých postupne vnímame, že ich strácame. Strácame priestor nedotknutej krajiny a prírodu vôbec. Farewell Glacier mal premiéru 5. júna 2023, na svetový deň životného prostredia.

Jemné pohyby animácie vytvárajú priam neodlučiteľné puto so zvukom. Scény sa dokonale dopĺňajú s hudobnou zložkou, navzájom sa pretvárajú a vizualizujú. Dielo je vytvorené ako hudobný videoklip pre skladateľa Terje Isungse, ktorý komponuje svoje skladby čisto na nástrojoch zhotovených z prírodného ľadu. Film je tak zosobnením vizuálnej krásy, meditatívnej atmosféry a výborne prepojenej myšlienky. Tá svojou formou posúva dielo na ďalšiu úroveň.

Autorka výrazne pracuje s témou klimatickej krízy. Videoklip na jednej strane prináša emocionálny pokoj a na strane druhej výstrahu stupňujúcej sa hrozby globálneho otepľovania. Sme tak súčasťou príjemného a čistého zážitku, o ktorý zrazu nechceme prísť. Podobný pocit zažívame aj v skutočnej prírode. Práca tak môže byť pre diváka uvoľnením, útechou, ťarchou, ale aj precitnutím.

Ľadovce svojím stvárnením pripomínajú akvarelové maľby v kombinácií s kresbou. Svojou krehkosťou pôsobia ako kúsky papiera vložené do animácie. Štýl režisérky má nádych knižných ilustrácií, ktoré majú to šťastie byť obdarené pohybom. Zaujímavé prepojenie nachádzame aj medzi vizuálnou animáciou vetra a ženským hlasom. Sledujeme pohyb každej vločky, kryhy, ľadovej hory a nechávame sa unášať pôvabom nepoznanej zeme.

Netradičné prepojenia nie sú u režisérky novinkou. V jej tvorbe často obraz a zvuk predstavujú vzťah prírodného a ľudského sveta. Diela ako Talking plants, Trees that wisper či Let´s sing and make magic before the day speaks dodávajú prírode hlas, u ktorého by sa zdalo, že oň už dávno prišla. Ako diváci máme možnosť ho konečne vypočuť.

Autorka článku: Broňa Macová

Foto: archív Simone Hooymans

You Might Also Like