Deň počítačovej bezpečnosti

Dôležitosť ochrany pri práci s počítačom si pripomíname 30. novembra už od roku 1988, keď ešte nebolo toľko kybernetických hrozieb ako v súčasnosti. V období pandémie koronavírusu väčšina z nás skončila v domácej karanténe. Prinieslo to viac aktivít na internete. Stále viac treba upozorňovať na to, čo sa nám môže v „online svete“ stať a ako sa vieme chrániť. 

Najčastejší podvod, s ktorým sa môžeme stretnúť, je phishing. S touto technikou získavania citlivých informácií sa stretneme najmä na webových stránkach, v e-mailoch a SMS správach. Phishing spoznáme podľa falošnej e-mailovej adresy, všeobecného oslovenia bez mena, zlého prekladu z iného jazyka a výzvy ku kliknutiu na link alebo obrázok. 

Európsky parlament odporúča niekoľko jednoduchých krokov na prevenciu pred útokmi: 

  • Dávajte si pozor na nevyžiadané maily, esemesky a telefonáty.
  • Zabezpečte svoju domácu sieť – zmeňte si heslo na Wi-Fi, nastavte limit na počet zariadení, ktoré sa môžu naň pripojiť a povoľte len vaše počítače, tablety a telefóny.
  • Používajte komplikované heslá 
  • Chráňte svoje zariadenia – pravidelne aktualizujte všetky vaše systémy a aplikácie a nainštalujte si antivírus.
  • Vaše deti alebo iní členovia rodiny môžu nechcene vymazať informácie, zmeniť nastavenia alebo dokonca zavíriť váš počítač. Nedovoľte im používať zariadenia, na ktorých pracujete.

Pomáha aj funkcia, ktorú ponúkajú antivírusové programy. Nie je dobré mať ku všetkému rovnaké heslo. Všetky si však môžeme uložiť do správcu hesiel a zapamätať si len jedno, ktoré treba na prístup práve tam. 

Okrem osobných útokov je témou aj ohrozenie demokracie. Už dlho bojujeme s dezinformáciami na sociálnych sieťach, ale tým sa problémy nekončia. Máme čerstvú skúsenosť s tým, že na internete sa dajú ovplyvňovať voľby. Krátko pred parlamentnými voľbami sa šírili deepfake nahrávky, v ktorých bolo počuť hlas prezidentky Zuzany Čaputovej, predsedu strany Progresívne Slovensko Michala Šimečku a novinárky Moniky Tódovej. Slová boli poskladané do viet, ktoré nikdy nepovedali.

Inštitúcie Európskej únie sa zaoberajú počítačovou bezpečnosťou a sprísňujú pravidlá na odolávanie kybernetickým útokom. Taktiež sa snažia regulovať umelú inteligenciu tak, aby sme z nej v budúcnosti nemali viac škody ako osohu. 

Autor: Boris Burdíček
Foto: (bub) 

Boris Burdíček
Najnovšie články od Boris Burdíček (zobraziť všetky)

You Might Also Like