KOMENTár: Pomoc štátu pre mladé matky

V spoločnosti prevláda mýtus, že každá žena je prirodzene stvorená pre materstvo. Ak sa stane matkou, očakávania spoločnosti sú naplnené. Pokiaľ toto „poslanie“ odmieta, považuje sa to za neprirodzené a okolie ju zavrhne. Priemerný vek, dokedy by mala porodiť prvé dieťa, je tridsať rokov. Je vítané, ak si partneri rozumne vyberajú správnu chvíľu na počatie bábätka. Ale existuje vôbec vhodná situácia? Najprv študujeme, to je príliš skoro. Potom nastúpime do práce, v ktorej – ak sa chceme vyvíjať, nemôžeme hneď odísť na materskú dovolenku. Predtým, ako príde dieťa, treba zabezpečiť celej rodine bývanie a auto. Stále sa nájde niečo, prečo nie je vhodný čas na potomka.

Čo ak to bábätko príde nečakane už na strednej škole? Život žene postaví do cesty pozitívny tehotenský test a naskytnú sa dve možnosti, ktoré jej zmenia celý život. Interrupcia alebo matka na plný úväzok. Slovenská poslankyňa Anna Záborská, bojuje za zakázanie interrupcií, ale kto sa o tie všetky deti postará? Naša krajina už teraz nevie slobodným matkám zabezpečiť takú finančnú podporu, akú v skutočnosti potrebujú.

V roku 2002, keď sa Janke narodila dcéra, mala len devätnásť rokov a s financiami sa tiež musela „hrať“ ako sa dalo. „Štát mi nepomáhal nijako. Ten rodičovský príspevok bol mizerný, z toho som nedokázala zaplatiť ani za byt. So všetkým nám pomáhala moja mamina, platila nám nájom, stravu a tiež nejaké oblečenie. Keď mala moja dcéra dva a pol roka, musela som ísť prvýkrát do zahraničia za prácou. Otec prispieval až do strednej školy na svoje dieťa tridsať eur,“ hovorí Janka.

Za tých dvadsať rokov sa zmenilo len veľmi málo. „Nemám pocit, že by štát chcel podporovať ženy s deťmi. Mesačne mi na dieťa prispieva 305 eur, čo je smiešna suma, keď si zoberiem do úvahy, aké náklady na život mám. Ak by mi nepomáhali rodičia a otec dieťaťa by neodišiel pracovať do zahraničia, nemali by sme na bývanie ani stravu,“ povedala dvadsaťročná čerstvá matka Linda Szőkeová.

Ak takéto mamičky chcú napríklad študovať a zabezpečiť si do budúcna lepšie pracovné príležitosti, denná forma štúdia nepripadá do úvahy. Môžu teda začať študovať externe, čo ale stojí okolo 500 eur za semester. Z čoho to tá slobodná matka má zaplatiť? To už štát ani nikoho iného nezaujíma.

Autorka: Eunika Laščáková

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply