Rodinné prídavky už navždy bez papierových potvrdení?

Chaos v súvislosti s papierovými potvrdeniami majú aj tento školský rok nielen študenti a rodičia, ale aj školy. V októbri minulého roka prišlo Ministerstvo školstva so správou, že papierovým potvrdeniam o návšteve školy na rodinné prídavky je koniec, hoci úrady minulý rok tieto potvrdenia ešte prijímali.

„Ako to teda vlastne s tými potvrdeniami je? Myslela som si, že to už netreba, no moja referentka mi to dala so slovami, že ona sama nevie, či to treba alebo nie,“ pýta sa študentka Monika na sociálnej sieti v skupine študentov Univerzity Komenského. Nie je jediná, kto v tom nemá jasno. Odpovede v komentároch sú nerozhodné; niektorí majú skúsenosť, že potvrdenia už netreba, iní boli na úrade aj tento rok. „Podľa mojej skúsenosti je prax slovenskej digitalizácie taká, že aj naďalej treba priniesť papier,“ zhrnula študentka Veronika.

Zmätení sú aj rodičia. „Minulý školský rok úrad ešte bral potvrdenia o návšteve školy, tento ma úradníčka vyhnala s tým, že načo?“ krúti hlavou Zuzana, matka stredoškoláka. „Na úrade som čakala pol hodiny medzi ľuďmi, ktorí tiež priniesli svoje potvrdenia; a úplne zbytočne.“

Isté si nie sú ani školy. Kým jedno zo žilinských gymnázií papierové potvrdenia tento rok vôbec nevydávalo, študijné oddelenie Univerzity Komenského poskytlo potvrdenie na rodinné prídavky takmer každému študentovi. Školy, tak ako aj študentov, môže zmiasť práve fakt, že papierové potvrdenie je stále dostupné na stiahnutie na oficiálnych stránkach.

„Na úrade som čakala pol hodiny medzi ľuďmi, ktorí tiež priniesli svoje potvrdenia; a úplne zbytočne.“

A čo na to Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny? „Papierové potvrdenia o návšteve školy sa od 1. septembra 2020 od klientov už nevyžadujú,“ objasnila pre Webjournal.sk situáciu ich hovorkyňa Mária Hrehová. Výnimkou je len štúdium v zahraničí. Tiež podotýka, že tento rok na úrad chodí s papierovými potvrdeniami už len malé percento klientov, ich počet sa výrazne znížil.

Pôvodným potvrdeniam na rodinné prídavky teda už skutočne odzvonilo, napriek tomu sa študenti papierových potvrdení o návšteve školy úplne nezbavia. Stále ich potrebujú napríklad pre banku, ak majú otvorený študentský účet, či na brigádu, ak ide o prácu na dohodu pre študenta.

Autorka: Tatiana Piliarová
Foto: ilustračné foto

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply