So študentmi diskutovala Agáta Staneková

Ani obdobie korony a dištančnej výučby na Katedre žurnalistiky nezabránilo zorganizovaniu diskusie so zaujímavým hosťom. Do virtuálneho priestoru zavítala vo štvrtok 8. októbra k študentom predmetu Zahraničnopolitická žurnalistika dlhoročná novinárka Agáta Staneková. V mediálnom prostredí pôsobí od roku 1992 a deväť rokov pracovala v Londýne pre BBC World Service. Neskôr bola v spravodajskej televízii TA3 a vyskúšala si aj pozíciu hovorkyne v Dopravnom podniku Bratislava. V súčasnosti pracuje v Slovenskom rozhlase, kde moderuje politicko-spoločenskú reláciu Z prvej ruky.

Úlohy moderátoriek sa zodpovedne zhostili študentky Nina Alžbetkinová a Diana Kočanová. Tie v úvode diskusie položili Agáte Stanekovej krátke testovacie otázky, po ktorých sa dozvedeli, že by uprednostnila napríklad zahraničnú kuchyňu pred tradičnou slovenskou, rozhovor s Donaldom Trumpom pred Joeom Bidenom, alebo Slovenský rozhlas pred BBC. Pre svoju hosťku tiež pripravili videodokrútku, v ktorej niekoľko novinárov vyjadrilo pozitívne dojmy zo svojej bývalej kolegyne. Tieto reakcie následne svojou charizmou a vystupovaním potvrdila v diskusii aj kolektívu študentov žurnalistiky.

„Byť v oválnej pracovni, niekoľko metrov od amerického prezidenta, bol veľmi príjemný a silný pocit.“

Agáta Staneková rozhodne nemá núdzu o skúsenosti. Najskôr opísala svoje začiatky v žurnalistike, ako aj pôsobenie v BBC. Priznala, že na začiatku bola v strese, ale zároveň sa na túto skúsenosť veľmi tešila. Do Londýna mala ísť pôvodne na rok, nakoniec sa odtiaľ vrátila po deviatich. Agáta sa vyjadrila aj ku generačným rozdielom medzi novinármi: „Ste sebavedomejší, viete čo chcete, ale máte aj nevýhodu, keďže je čoraz menej priestoru sa vám venovať. Ste hodení do vody a musíte sa v nej naučiť plávať.“

„Novinár musí byť schopný reagovať v každej situácii na čokoľvek, nemôžete sa nechať zaskočiť, musíte byť vždy pripravení. Dôležitá je schopnosť pracovať pod stresom bez toho, aby sa človek nechal vykoľajiť,“ odpovedala Agáta Staneková na otázku najdôležitejších hodnôt novinárskej profesie.

Otázky na novinárku sa často dotýkali situácie v Spojených štátoch a prezentovala aj dojmy z Bieleho domu, kam Agáta zavítala pri príležitosti zrušenia vízového režimu: „Byť v oválnej pracovni, niekoľko metrov od amerického prezidenta, bol veľmi príjemný a silný pocit.“ Okrem toho študentom prezradila aj zaujímavosť, že prezident Bush mal škaredé hnedé ponožky.

Diskusia sa nevyhla ani aktuálnej celosvetovej pandémii. Názor na konšpirátorov a šíriteľov hoaxov v internetovom prostredí vyjadrila úplne jednoznačne: „Vytáča ma to do vývrtky. Nechcem súdiť ľudí podľa vzdelania, ale tieto bludy nepochádzajú len od nevzdelaných. Nenájdem iné vysvetlenie ako sú vnútorná rebélia voči autoritám, či hľadanie alternatívnej reality. Spoločnosť sa rozdelila na dva tábory, nenávisť sa čoraz viac prehlbuje a z môjho pohľadu je to veľký dôvod na obavy.“

Autor: Ladislav Both
Foto: autor

Ladislav Both
Najnovšie články od Ladislav Both (zobraziť všetky)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply