Na Ukrajine dospievame rýchlejšie

Slovenských stredoškolákov lákajú české, anglické a holandské vysoké školy. Naše univerzity pre mnohých z nich nie sú zrejme dosť dobré. Naopak, zahraniční študenti sú vďační za možnosť žiť a študovať v Bratislave. Len na Univerzite Komenského v tomto akademickom roku študuje približne 2500 študentov zo zahraničia.

„Najväčší záujem o štúdium na Univerzite Komenského pretrváva z Nemecka, Nórska, Iránu, Rakúska či Islandu,“ pre webjournal. sk sa vyjadrila Lenka Miller, hovorkyňa najväčšej slovenskej univerzity. Až 15 percent z celkového počtu zahraničných vysokoškolákov navštevuje Lekársku fakultu. „Stále hovoríme o riadnych študentoch, okrem nich v súčasnosti študuje na Univerzite Komenského ďalších 200 mladých ľudí cez program Erasmus+,“ dodáva. Zároveň však treba podotknúť, že z dlhodobého hľadiska klesá počet zahraničných záujemcov.

Byť sám v cudzom meste, ďaleko od rodiny, a učiť sa v inom jazyku. Každý zahraničný študent potvrdí, že začiatky sú náročné. Univerzita Komenského ponúka prípravné kurzy slovenského jazyka, ktoré majú pomôcť cudzincom zvládnuť prijímacie skúšky na vysokú školu. Prípravný kurz absolvovala aj dvadsaťdvaročná Alina pochádzajúca z Ukrajiny: „Hoci je slovenský jazyk podobný môjmu materinskému, komunikácia bola náročná. Všetkému rozumieš, ale nedokážeš to povedať.“ V súčasnosti Alina navštevuje Ekonomickú Univerzitu a rozpráva plynulou slovenčinou, no ako sama vraví, neustále sa učí a zlepšuje.

„So životom v Bratislave som spokojná. Popri štúdiu mám ďalšie dve práce, takže nemám veľa voľného času. Napriek tomu sa snažím zostať v rovnováhe, stretávať sa s kamarátmi a volať rodičom. Na Ukrajinu som zvyčajne cestovala dvakrát ročne, cez letné prázdniny a na týždeň počas školského roka. Tento rok som bola doma naposledy vo februári,“ vysvetľuje Alina, ktorá pre pandémiu nemôže navštíviť svoju rodinu.

Mladých ľudí v oboch krajinách vníma podobne: „ Každý má nejaké ciele. Mne sa zdá, že na Ukrajine dospievame rýchlejšie. Skončíme strednú alebo vysokú školu oveľa skôr než Slováci, hneď po škole pracujeme a tak máme viac skúseností.“

Text: Mária Miháliková
Foto: súkromný archív Aliny

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply