(Do)kopať sa až ku výhre

Footgolf je jeden z modernejších športov. Pravdepodobne ste o ňom ani nevedeli. Rebeka Režná sa ním zaoberá už dlhšie. Má síce iba dvadsať rokov, no dosiahla plno úspechov, na ktoré môže byť hrdá.

Čo je footgolf? Viete nám v skratke povedať, aké sú jeho pravidlá?

Je to spojenie golfu a futbalu. Snažíme sa kopnúť loptu cez rôzne prekážky, ako napríklad jazero, piesok alebo les, do jamiek v zemi. Musíme trafiť osemnásť jamiek, na čo najmenej kopov. Ten komu sa to podarí, turnaj vyhráva.

Ako ste sa ku nemu dostali?

Moja mama videla reportáž v televízii. Vtedy som hrávala futbal. Opýtala sa ma, či to chcem vyskúšať, lebo sa jej to zdalo zaujímavé. Povedala som si, prečo nie. A teraz už je to šiesty rok, čo hrám footgolf.

Veľa ľudí o tomto športe nikdy nepočulo. Snažíte sa rozšíriť jeho popularitu?

Určite áno, no na Slovensku je to ťažšie. Televízie nám tvrdia, že to nikto nepozná. Všetci sa ho ale snažíme spopularizovať. Niekto v televízii, iný v rádiách alebo v novinách. Postupne sa to zlepšuje. Voláme aj známe osobnosti, ako napríklad futbalistov, aby si to vyskúšali. Oni nás potom zdieľajú na sociálnej sieti.

Čo považujete za váš najväčší úspech?

Turnaj, kde som získala až tisíc bodov, ktorý sa mi podaril tento rok. Taktiež som vyhrala Slovak Open a Italian Open, ktoré patria k najviac bodovým turnajom na svete. Podarilo sa mi docieliť tretie miesto na majstrovstvách Európy. 

Kvôli súťažiam musíte veľa cestovať. Ako to časovo a finančne zvládate?

Snažím sa hľadať sponzorov. Zatiaľ všetko financujú moji rodičia. Plánujem sa budúci rok viac prezentovať, aby som získala peniaze na turnaje. Platiť si všetky letenky, ubytovanie, fička, čo sú poplatky za to, aby som ten turnaj mohla hrať, je príliš drahé.

Golf si žiada veľa trpezlivosti, je to tak aj pri footgolfe?

Rozdelila by som to na dve časti, psychickú a fyzickú. Sedemdesiat percent tvorí psychická. Keď nie sme na turnaj dobre nastavení,  nemáme šancu ho vyhrať, aj keď nám ide kopanie. Tie dve veci idú ruka v ruke a musíme ich mať v poriadku, aby sme dosahovali dobré výsledky.

Ilustračná fotografia: Archív R.R.

Autorka: Dominika Elizabeth Varga

Dominika Elizabeth Varga
Najnovšie články od Dominika Elizabeth Varga (zobraziť všetky)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply