STOP plynu

Odvážni klimatickí aktivisti vo Viedni protestovali za lepšiu budúcnosť

Sú tomu pomaly týždne, čo sa vo Viedni konala Európska plynová konferencia, na ktorej zúčastnení v luxusnom hotelidebatovali o nových fosílnych projektoch napriek tomu, že žijeme v klimatickej kríze. Peniaze by sa mali dávať na obnoviteľné zdroje energie, no predstavitelia fosílnych spoločností si aj tak namiesto planéty volia zisk. 

Akcia sa, samozrejme, nezaobišla bez toho, aby na zlé dopady plynu na klímu neupozornili klimatickí aktivisti. Zhromaždili sa vo Viedni a protestovali v uliciach pred hotelom. Na internete sa dokonca objavilo video, ako sa dvom zúčastneným podarilo dostať na konferenciu, kde vytiahli bannery a hovorili ako zástupcovia najmocnejších energetických spoločností lejú peniaze do nových fosílnych infraštruktúr. Pokračovali tým, že ľudia si nemôžu dovoliť zakúriť alebo nakŕmiť rodiny. Ešte väčšmi sa prehlbujú nerovnosti medzi globálnym severom a juhom. Za akú cenu?

Udalosť sa bohužiaľ nezaobišla ani bez policajnej agresie. Príslušníci polície použili na aktivistov slzný sprej a zadržali okolo stovku z nich. Väčšinu však na druhý deň prepustili. 

Vtedy sa konala ďalšia akcia, ktorá vyjadrovala odpor voči plynu a spoločnosti, ktorá ho prevádzkuje. Nasledovala totiž blokáda fosílnej rafinérie OMV. Aktivistický duch a boj za spravodlivosť boli na správnom mieste. Plynárenský priemysel často hlása, že plyn je prechodné palivo. Produkuje totiž menej oxidu uhličitého. Toto tvrdenie je však zavádzajúce. V hre je metán, ktorý dokáže planétu otepliť rýchlejšie ako CO2, tvrdia odborníci. Prečo sa teda nezaviazať na používanie obnoviteľných zdrojov energie? 

Je strašidelné myslieť na to, ako dlho sa ešte budeme pozerať na našu planétu a nevnímať katastrofické scenáre, ktoré sa nám premietajú pred očami. Ako dlho budeme zatvárať oči pred potopami a extrémnymi suchami v krajinách globálneho juhu, ktoré sú už teraz priamo hmatateľné? Kedy si uvedomíme cenu ľudských životov a postavíme sa klimatickej kríze spoločne? 

Nemôžeme zostať ticho. Nezabudnime postaviť sa za planétu ani na blížiaci sa deň Zeme. Dajme stopku prázdnym sľubom. Jasne politikom odkážme, že nestojíme o výhovorky a polovičné riešenia. Voľme si budúcnosť pre nás a ďalšie generácie. Zvoľme si našu planétu, nie profit. 

Autorka: Veronika Cechová

Foto: Veronika Cechová

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply