Cesty Mateja Peluhu

„Blízky východ mi bol vždy blízky,“ hodnotí svoj zážitok cestovateľ Matej Peluha.

Matej je 24-ročný dobrodruh, ktorý absolvoval expedíciu do Iraku začiatkom leta 2022 počas tamojších dlhotrvajúcich nepokojov. Zanietený cestovateľ spoznáva krajiny sveta prostredníctvom prírodných a kultúrnych pamiatok či komunikácie s miestnymi obyvateľmi. Jeho najväčšou motiváciou je presvedčiť verejnosť, no najmä samého seba, že okolitý svet v sebe skrýva viac dobra ako zla.

Objavovanie kútov sveta bežne neprístupných turistom patrí ku záľubám mladého svetobežníka, rešpektuje históriu krajov a provincií a učí sa tradičným zvyklostiam. Od výberu potenciálnych destinácií ho neodradili ani hroziace teroristické útoky, ktoré sú každodennou súčasťou dňa Iračanov. Spomína na nepríjemné prekvapenie, keď na civilné lietadlo, pristavené pri štartovacej dráhe, dopadli nepriateľské rakety. Incident, medializovaný aj za hranicami Iraku, si našťastie nevyžiadal žiadne ľudské obete, došlo iba k materiálnym škodám na majetkoch letiska. Na správy takéhoto typu sú už obyvatelia zvyknutí, denne vybuchujú bomby na verejných priestranstvách, školách a v autobusoch. Okrem tejto nepríjemnosti však hodnotí bezpečnosť v krajine veľmi dobre. Dokázal sa presúvať z miesta na miesto bez akýchkoľvek problémov, jediným zarážajúcim prvkom boli ozbrojení vojaci. Tvrdí, že ho to iba nepríjemne prekvapilo, no v skutočnosti boli neškodní a priateľskí, dokonca mu aj pomáhali, keď sa stratil.

Na cestách si obľúbil najmä historické pamiatky náboženského charakteru. Navštívil aj Imáma Aliho alebo Aliho Mešitu, svätyňu, kde je podľa legendy pochovaný Adam i Noe. Na týchto miestach sa sústreďujú veriaci, aby si uctili svojich bohov. Najčastejšie vykonávajú rituál misbaha, spočíva v korálkach navlečených na šnúrke. Moslimovia nimi postupne otáčajú, každá z nich reprezentuje rôzne meno Alaha. Cieľom tejto modlitby je mať meno božie stále na perách. Interiér chrámu je zdobený dobovými ornamentami, sklom a zlatými prvkami.

„Mešity imáma Husseina Aliho a jeho brata al-Abbasa sú nádherné a atmosféra modliacich sa ľudí je neuveriteľná. Každý sa chce dotknúť ich hrobov a pobozkať ich,“ opisuje Matej.

V tomto chráme oslavujú aj jeden z najznámejších islamských sviatkov, Ashura. Ľudia si vtedy pripomínajú vraždu imáma Husseina, a to unikátnym spôsobom: verejne sa sebatrýznia na vyjadrenie súcitu k utrpeniu zosnulého. „Ráno prídete k mešitám a vidíte ako preteká krv, ľudia sú celí od krvi. Sú na to hrdí a navzájom sa povzbudzujú. Chcú na seba prevziať ťarchu svojho imáma,“ spomína Matej. Podľa islamského kalendára sa Ashura koná desiateho muharrama (prvý mesiac v roku), v gregoriánskom kalendári na prelome júla a augusta.

Ďalším posvätným miestom je aj ziggurat Dur-Kurigalzu, starobylé budovy stupňovitého tvaru, zasvätené mezopotámskym bohom. Ľudia si často neuvedomujú, že Irak sa nachádza na území niekdajšej Mezopotámie, kolísky civilizácie. A práve tam vymysleli prvé technológie, ako napríklad koleso alebo písmo. Pre dnešný svet to je takmer banalita, no pred tisícmi rokov najprevratnejším vynálezom. Islamské revolúcie koncom minulého storočia výrazne ovplyvnili dianie v krajine až dodnes. Už vtedy existujúce občianske nepokoje iba znásobila západná kultúra, ktorej sa mnohí bránili. No niektorí so svojimi fanatickými názormi zašli až priďaleko. Teroristické skupiny, ako napríklad ISIS, zapríčinili rapídny vzrast rasovej nenávisti voči moslimom. Hlásia sa k niekoľkým stovkám útokov doma aj v zahraničí. Šíria strach a biedu medzi vlastnými spoluobčanmi, sú poslami smrti. Okrem vnútroštátneho terorizmu páchajú aj vojnové zločiny počas vojen na území Iraku.

Násilne si podmanili mesto Mosul a začali krutovládu. Od roku 2014 bola úplne zdevastovaná západná strana mesta, najmä pre vojnu medzi ISIS a irackou armádou. Pri tomto konflikte prišlo o život vyše desaťtisíc ľudí a väčšina obyvateľov mesta prišla o svoj domov. Po jeho oslobodení v roku 2017 sa do východnej časti mesta začali postupne sťahovať späť jeho pôvodní obyvatelia. No ani o päť rokov neskôr sa život v Mosule nevrátil do normálu.

V mnohých budovách sú dodnes nevybuchnuté bomby, a preto je civilistom zničená oblasť takmer nedostupná.

Islamská história Mateja fascinuje, novodobé udalosti v dejinách pozorne sleduje a láka ho objavovať miesta, kde sa stali. Počas svojich ciest spoznal desiatky ľudí, s ktorými sa spriatelil a v dobrom opisuje Iračanov. Pobyt v zahraničí si nevie vynachváliť a vrelo odporúča ostatným aby tiež cestovali a spoznávali svet. Svetová rozmanitosť ľudí, kultúry, pamiatok a jedál je, ako hovorí, neopísateľná. Všetky tieto divy len čakajú na to, aby ich človek objavil. „Život nie je film a nič vám nepadne len tak do rúk podľa vysnívaného scenára. Keď niečo chcete, jednoducho sa zoberte a urobte to. A to platí pre hocičo. Nemajte predsudky voči iným kultúram a náboženstvám,“ na záver dodáva Matej.

Autorka: Barbora Adamkovičová

Foto: Matej Peluha

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply