Komentár: Bizarnosti našich tohtoročných parlamentných volieb

O septembrových slovenských parlamentných voľbách bolo uverejnených množstvo článkov. Väčšinou sa zaoberali predpokladmi ich dopadu a potom analýzami ich výsledku. Úvahy pred voľbami boli naozaj rôzne, ale to, že ich vyhrala strana SMER-SD sa viac-menej dalo predvídať. Avšak volebná kampaň a následné hlasovanie občanov priniesli aj niekoľko zaujímavostí, či bizarností, ktoré by očakával málokto.

Do parlamentu sa dostalo iba šesť politických strán a hnutí. Trochu prekvapivé však je, že je medzi nimi OĽaNO A PRIATELIA aj napriek tomu, že sa od hnutia pred niekoľkými mesiacmi oddelilo krídlo bývalého premiéra Eduarda Hegera.

Igor Matovič vytiahol karty v predvolebnej kampani v  pravej chvíli, keď prerušil tlačovku SMERU-SD príchodom na terénnom aute a výkrikmi ,,My vás mafii nepredáme“ , pričom došlo aj k bitke medzi Igorom Matovičom a Robertom Kaliňákom.  Táto potýčka, kde sa Igor Matovič prezentuje ako významný bojovník proti mafii, sa stala hitom internetu a šírila sa sociálnymi sieťami rýchlosťou blesku. Práve vďaka tomuto politickému škandálu hnutiu  OĽaNO A PRIATELIA výrazne stúpli preferencie. Nemenej bizarné  je aj povolebné zistenie, že v mnohých obciach s väčšinovým rómskym obyvateľstvom získalo hnutie viac než 80 či 90 percent hlasov voličov! Pre časť verejnosti a bulváru sa tento úspech matovičovcov stal zdrojom zábavných úvah typu „teraz by im mal vyplatiť po 500 eur“. Menej zábavné je, že polícia prešetruje, či niekde nedošlo k volebnej korupcii.

Zaujímavé sú však aj udalosti okolo politických strán, ktoré sa do parlamentu nedostali. Napríklad SME RODINA sa pohybovala v prieskumoch na hranici zvoliteľnosti, nakoniec však nezískali ani 3 percentá hlasov. Zrejme ich potopil škandál s Barborou Richterovou, bývalou partnerkou Borisa Kollára, ktorá naňho podala trestné oznámenie za domáce násilie. Kollár sa priznal, že ju udrel, ale na svoju obhajobu tvrdil, že iba chránil svojho syna. Bývalý šéf parlamentu si u mnohých pokazil reputáciu a stratil povesť starostlivého otecka a partnera, ktorý je slušný k ženám a príkladne sa stará o svoje ratolesti.

Nečakané je aj to, že strana Republika na čele s Milanom Uhríkom, čo sa pohybovala v prieskumoch preferencií okolo 8 percent, vo voľbách prepadla. Republika prebrala časť voličov Kotlebovej ĽSNS a tvárila sa, že nie je fašistická. Pred voľbami sa však jej predstavitelia, napriek svojej minulosti, dokonca pokúšali predvádzať na podujatiach Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Toto už naozaj pôsobilo dosť divne. Asi aj preto sa ich voliči presunuli k stranám SMER-SD a SNS, ktoré sa viac zradikalizovali. 

Čo sa týka budúcej parlamentnej väčšiny, v  čase, keď píšeme tento  článok, to nevyzerá veľmi nádejne. Je však isté, že ak by predsa len vznikla vládna koalícia bez víťaza volieb, bola by pre Slovensko lepším riešením. 

Autorka: Simona Hollósyová

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply