Komentár: V parlamente stále nosia nohavice muži a ženy patria do kuchyne

Iniciatíva „Zakrúžkuj ženu“ v predčasných parlamentných voľbách nepriniesla očakávané výsledky. V porovnaní s rokom 2020 sa do parlamentu dostalo len o 1 ženu viac.

Iniciatíva s cieľom zvýšiť zastúpenie žien v politike vysoký úspech nezožala aj napriek tomu, že mala za sebou silných ambasádorov. Pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa konali 30. septembra, vznikla kampaň, ktorá mala motivovať občanov, aby do parlamentu prekrúžkovali viac žien. Aj napriek skvelej myšlienke sa však do parlamentu dostalo iba o jednu ženu viac než v roku 2020.

Kandidátky boli primárne zložené z mužov

Na základe hlasovacích lístkov zverejnených na webe Ministerstva vnútra do parlamentných volieb v roku 2023 kandidovalo 679 žien. Kandidujúcich subjektov bolo 25, pričom len štyri ženy sa stali líderkami politických strán.

Jediná strana, ktorá sa rozhodla viesť vo voľbách vyrovnaný súboj, bola Progresívne Slovensko. Na svoju kandidátku sa rozhodli dať rovnaký počet žien a mužov. Nasledovalo SME RODINA, ktoré malo na kandidátke až 30  percent žien, hnutie sa však do parlamentu nedostalo.

Ako uvádza denník SME, z parlamentných strán tradične najmenej žien mala na kandidátke strana SMER – SD: iba 13 percent zo 150 poslancov.

Skvelá myšlienka, nízka podpora

Iniciatíva „Zakrúžkuj ženu“ takmer dva mesiace pred voľbami šírila v médiách a na sociálnych sieťach povedomie o tom, prečo je nevyhnutné, aby bolo v parlamente viac žien. Za tento nápad sa postavilo mnoho známych tvárí ako napríklad komička Simona Salátová či prezidentka Zuzana Čaputová. Podpora prišla aj z Česka od prezidentskej kandidátky v júnových voľbách Danuši Nerudovej.

Slovenské političky sú terčom mnohých útokov

Aj napriek tomu, že tvoria len pätinu parlamentu, sú terčom ostrých útokov zo strany spoločnosti, ako aj ich kolegov. Ženy sú v politike zosmiešňované, obťažované sexuálnymi narážkami či komentármi na ich vzhľad. V porovnaní s mužmi, v politike je na ich vzhľad a vystupovanie vyvíjaný väčší tlak.

Slovensko na ženy v politike nie je zvyknuté

Je to len vyše sto rokov, čo slovenské ženy získali volebné právo. Dlhodobo sa v našej krajine traduje, že žena patrí do kuchyne a jej poslaním je starať sa o deti, aj napriek tomu, že je povinná chodiť do práce rovnako ako muž. Vzorec tradičného rozdelenia práce je u nás silno zakorenený, no črtá sa nádej na zmenu. Podľa prieskumu agentúry AKO by až 52  percent slovenskej populácie uvítalo viac žien v politike. Znamená to, že do budúcna by tento trend mohol rásť a Slovensko by mohlo mať v parlamente väčšie ženské zastúpenie.

Parlamentné voľby 2023 výraznú zmenu nepriniesli

Aj napriek iniciatíve a odhodlaniu voličov sa do parlamentu prekrúžkovalo iba 33 žien. Obsadia znova len viac ako pätinu poslaneckých stoličiek. Je to len o jednu ženu v parlamente viac v porovnaní s rokom 2020, keď mandát získalo 32 žien. Najviac ich, konkrétne 16, bude v parlamente zastupovať Progresívne Slovensko.

To, ako sa bude trend vyvíjať v nasledujúcich rokoch, závisí od nálady v spoločnosti. Iniciatíva „Zakrúžkuj ženu“ je skvelým začiatkom, pretože šírenie povedomia o ženách v politike má zmysel.

autorka: Radoslava Juračková

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply