Koncert pre všímavých – organizátori venovali 17. november aj Ukrajine

Koncert pre všímavých sa každoročne koná 17. novembra od roku 2006 ako súčasť osláv výročia Nežnej revolúcie. Tento rok sa uskutočnil na Primaciálnom námestí a privítal viaceré hudobné skupiny, vrátane ukrajinskej kapely Go_a, Michaela Kocába a Karpatských Chrbátov, speváka Jakuba Pružinského či FVCK_KVLT. Pri príležitosti štátneho sviatku predniesli prejavy viaceré známe osobnosti a zástupcovia sedemnástich mládežníckych organizácií. Podujatie je súčasťou Festivalu proti násiliu, ktorý organizuje festival Pohoda, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, Biela vrana a Stredoeurópske fórum.

„Hnevajú nás výsledky volieb, no zabúdame, že slobodné voľby väčšinu histórie neexistovali. Štve nás, že naša spoločnosť je rozhádaná, pričom to, že slobodnú spoločnosť vôbec máme, nie je samozrejmé. Mali by sme sa vedieť pozrieť na veci z odstupu a oceniť, aké fantastické veci sú okolo nás. A potom sa zamyslieť, nad tým, ako ich spraviť ešte lepšími,“ prečítal v prejave Samuel Kováčik, známy ako Vedátor. Hlavným cieľom udalosti je pripomenúť si prostredníctvom hudobnej energie odkaz demokratickej revolúcie. Príbeh odvahy a jednoty, ktorá je potrebná v každých časoch.

Umelecká oslava slobody a demokracie

Spojenie medzi umelcami a myšlienkami festivalu neuniklo pozornosti. „Som hrdý na program, ktorý sa nám podarilo dať dokopy. Michael Kocáb je skvelý umelec a odvážny človek.  Aj vďaka jeho práci opustili ruské okupačné vojská našu krajinu,“ hovorí Michal Kaščák, organizátor festivalu Pohoda. Navyše, texty Pražského výberu, ktorého spevákom a zakladateľom bol práve Kocáb, majú protirežimový náboj a skupina sa nevyhla ani úplnému zákazu v roku 1983.  V tom čase bola najpopulárnejšou českou rockovou kapelou. Vytvorila komplexnú hudobnú štruktúru, ktorá využíva širokú škálu štýlov a všestranné tvorivé schopnosti hráčov. „Text tejto piesne je veľmi krásny, cítiť z neho túžbu po slobode,“ povedal Kocáb predtým, ako zaspieval pieseň Proč jen já.

Umelecký pohľad na súčasné Slovensko priniesol Fvck_Kvlt, trapový projekt Denisa Bagara. Počas vystúpenia odkázali publiku, že ich žáner dlho putoval z Ameriky až sa dostal na Slovensko a do Trnavy. Tam učaroval jednému mladému chlapcovi, a ten teraz môže stáť na pódiu. „O tom, že naša kultúra by mala byť iba národná, si môžeme myslieť svoje. Avšak som na námestí, nechcem nadávať,“ povedal Bagar. Bez miešania kultúr by ich skupina nikdy nevznikla.

Prepojenie s Ukrajinou

Účasť ukrajinskej kapely priniesla do podujatia ďalší rozmer a symboliku. Boj za slobodu a demokraciu, ktorý si v rámci štátneho sviatku pripomíname, sa na Ukrajine stále odohráva. Členovia skupiny vyjadrili vďačnosť za pomoc Slovenska ich domovskej krajine. „V súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine považujem za dôležité, že u nás opäť dostane priestor ukrajinské umenie,“ doplnil Kaščák.

Go_a je elektronická kapela, ktorej hudba je ovplyvnená folklórom. Jej názov odkazuje na „návrat ku koreňom“. Kombinujú autentické vokály, moderné elektronické rytmy, africké bicie a silnú gitarovú základňu. Medzi divákmi si vyslúžila veľký úspech už na Pohode 2022. Ich špecifickosť spočíva najmä v tvorbe výnimočnej atmosféry a v interakcii s publikom. Ukrajinská komunita hlasno reagovala na ich vystúpenie. Tanečné kreácie, ktoré členovia Go_a nazývajú „ukrajinská mágia“, spojili všetkých prítomných v dave a na okamih sa zdalo, že polarizácia voči cudzincom na Slovensku nikdy ani neexistovala.

Stačilo stagnácie

V rámci oslavy dňa študentstva vystúpili s prejavmi zástupcovia viacerých mládežníckych organizácii. Pripomenuli, akú úlohu zohrali mladí ľudia v našich dejinách –- boli hnacou silou zmien a odhodlania pripojiť sa k civilizovanému svetu. Rovnako chcú mladí ľudia pôsobiť aj teraz. Rečníci zdôraznili víziu krajiny, na ktorej chcú ďalej pracovať. Apelovali na podporu mladých talentov, aktívnu občiansku spoločnosť, zvyšovanie kvality akademického prostredia a predchádzanie odlivu mozgov. Vyzývali celú politickú scénu, aby počúvala vedeckú obec a systematicky riešili dôležité témy. „Sme silná generácia a máme na to, aby sme zo Slovenska spravili hrdú, modernú a vzdelanú krajinu,“ odznelo v jednom z prejavov. Vystúpili aj osobnosti ako Jana Kovalčíková či Zuzana Fialová.

Autorka: Broňa Macová

You Might Also Like