Rozprávka južnej Moravy

Čo ponúka Lednicko-Valtický areál?

Pokladov Južnej Moravy je veľa a preto je vždy čo objavovať. Celá táto oblasť je skvelý tip na predĺžený víkend alebo jednodňový výlet. Nedávno som ho absolvovala aj ja a ponúkam vám nápady, čo vidieť a zažiť v komplexe Lednického a Valtického zámku a ich okolí. 

Dva zámky, umelý park

Lednicko-Valtický areál pozostáva z viacero menších alebo väčších stavieb. Dominujú mu Lednický a Valtický zámok a krajinná oblasť je zapísaná na zozname UNESCO. Za vybudovaním komplexu stojí rod Lichtenštajnovcov. Podstatným faktom je, že veľa zdanlivo prírodných súčastí vytvoril človek. Oblasť zahŕňa parky, lužné lesy v okolí rieky Dyje, či umelo vybudované rybníky. 

Pri slove „umelý“ by sme sa mali pristaviť. V areáli sa strieda viacero umeleckých slohov, no keďže veľkú časť budovali na začiatku devätnásteho storočia, prevládajú tu prvky „neo“, čiže návraty k oveľa starším architektonických slohom. Neogotickú architektúru majú napríklad Lednický zámok, či neďaleký Janův hrad. Zámerne ho postavili ako čiastočnú zrúcaninu, lebo pre toto obdobie bol typický návrat do čias rytierov a legiend. Keď však rod nevlastnil stredoveké sídlo, nebol to problém – jednoducho si ho postavil, zdanlivo nahlodané zubom času. Nanovo vybudovaný hrad s akože spadnutou vežou alebo strelnicou, ktorá v tom období už nemala svoj význam a nikdy sa nepoužila, tak mohol rodine slúžiť či už ako ukážka majetku alebo rekreačné sídlo. Mám za sebou návštevy viacerých podobných miest a môžem povedať, že aj keď im chýba autentickosť, na zážitku to neuberá.

Moravský minaret 

Obidva komplexy sú sprístupnené verejnosti so sprievodcom. Napríklad v Lednickom zámku som spoznala miesta natáčania viacerých českých rozprávok, inak tomu však nie je ani vo Valticiach. V Lednici môžete nazrieť aj do zámockého skleníka a poprechádzať sa parkom, ktorý ponúka viacero zákutí. Sú nimi napríklad umelá jaskyňa Peklo, ktorá má vo Valticiach svoj náprotivok, technická pamiatka maurskej vodárne alebo minaret. Ten je nepochybne turistickou senzáciou a objektom, ktorý by na Morave čakal málokto. Za jeho vybudovaním pravdepodobne stál len trend doby, no viaže sa k nemu aj povesť. Hovorí o tom, že Alois Lichtenstein nechal minaret postaviť po tom, čo mu cirkev nedovolila postaviť ďalší kostol. Zvláštnu atmosféru v stiesnenom priestore veže vytvára okrem výzdoby aj točité schodisko. Hoci sú stupienky už veľmi zošúchané, náhľad cez stred špirály pôsobí až hypnoticky.

Pri minarete je lodné nástupište, odkiaľ sa dá loďkou previezť k Janohradu, loveckému sídlu, kde sa po poľovačkách konali hody. Pri prehliadke som si vypočula aj viaceré príbehy týkajúce sa hradu. Dnes už by asi pánom popíjajúcim a hodujúcim na ulovenej koristi našťastie neprešlo zamknúť svoje dámy do oddelenej miestnosti, odkiaľ nemohli vyjsť až do konca večera, no na Janohrade tomu tak bolo. Preto ostávali ženy radšej v Lednici, kde mali viac pohodlia, ale napríklad aj kúpeľne. Ak vám romantiky nestačilo, máte na výber jazdu na koči naspäť k zámku alebo si urobte dlhšiu prechádzku cez park pri ramenách Dyje.

Prehliadka sa dá absolvovať aj v zámku Valtice. Rozľahlé barokové sídlo ponúka unikátnu zbierku porcelánu, technické riešenia blízke tým našim alebo druhú najdlhšiu enfiládu (rad za sebou idúcich prechodných miestností) v Európe. Posledná miestnosť býva zväčša bohato zdobená, výnimkou nie je ani tá valtická. Z týchto moderných výdobytkov ma zaujal napríklad výťah značky Škoda s bezpečnostnými prvkami a nenápadne umiestnené kúpeľne. Podobne ako v Lednici, aj pri zámku Valtice možno spoznať nové rastliny a bylinky, a to v Bylinkovej záhrade. S jej založením je spojený smutný romantický príbeh manželov Chmelarovcov, ktorí chceli zbierku rastlín predstaviť verejnosti spoločne, no pani sa jej otvorenia už nedožila, a tak objekt venovali jej pamiatke. 

Ako naložiť s voľným časom? 

Ak už ste mali zámkov a historických pamiatok dosť, no stále vám ostalo viac času, máte možnosť si výlet nakombinovať s viacerými voľnočasovými aktivitami v okolí. V meste Valtice rovnako ako v Lednici, sa nachádzajú čoraz populárnejšie únikové hry. Máte na výber z viacerých tematík a v ponuke je aj vonkajšia hra. Hoci som ani jednu z únikoviek neprešla úspešne, pocit napätia z lúštenia záhad za to stojí, aj keď vás z miestnosti napokon vyslobodí zamestnanec. Za zmienku stojí aj Národné poľnohospodárske múzeum vo Valticiach, ktoré za svoje expozície získalo viacero ocenení. Do múzea má návštevník vstup voľný v prípade, že v ten istý deň navštívil aj zámok. K výletu neoddeliteľne patrí aj zastávka na obed, či kávu. V Lednici je napríklad prevádzka reštaurácie U Tlustých. Rodina Tlustých si tu sama vyrába mäsové výrobky a ponúkajú najmä tradičné pokrmy české pokrmy. 

Lednicko-Valtický areál ponúka oveľa viac, než sa zmestí na pár riadkov, a preto si tu každý nájde to svoje. Príjemný výlet!

Tatiana Turisová

Fotografie: Samuel Mišových

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply