Vianoce na katedre žurnalistiky

Blížia sa Vianočné sviatky, obdobie oddychu a pokoja. Zavítala som na Katedru žurnalistiky Filozofickej fakulty UK v Bratislave, aby som zistila, ako prežívajú tieto sviatky pedagógovia a študenti. Som v budove na Štúrovej ulici, kde študujú budúci novinári. Zatiaľ tu necítim žiadnu vianočnú atmosféru , ale to bude asi tým, že sa študenti pripravujú na zápočty, ktoré ich čakajú budúci týždeň. Takže teraz riešia iné problémy.

Zastavila som doktora Ľubomíra Bajaníka. Okrem toho, že vyučuje na našej katedre, je aj televízny moderátor, spravodajca a redaktor v RTVS. Ako takýto vyťažený človek prežíva Vianoce? ,,Najčastejšie trávim vianočné sviatky doma so svojimi rodičmi, v Zlatých Moravciach. Donedávna ešte žili aj moji starí rodičia, no dnes bohužiaľ už nie sú medzi nami. Takže veľmi často na nich spomíname. Samozrejme, že boli sviatky, keď som prežíval Vianoce v práci. Vždy sa dohodneme a rozdelíme si, kto robí na Vianoce, a kto na Silvestra. Mnohokrát som bol v televízií aj do siedmej, ôsmej večera a potom som išiel domov k štedrovečernému stolu. Ale je to prirodzené, keďže práca novinára si to vyžaduje, lebo udalosti sa dejú každý deň a musíme byť k dispozícií.“ Pre doktora Bajaníka sú Vianoce kresťanským sviatkom, sviatkom narodenia Ježiša Krista. Ku kresťanstvu ho viedli rodičia už od detstva napriek tomu, že žili v socializme, keď bola náboženská sloboda obmedzená. Samozrejme, že sú preňho aj rodinným sviatkom, keď sa spoločne rodina stretáva,  navštevuje, ,, je to sviatok súdržnosti.“ Okrem iného Ľubomír Bajaník veľmi rád pripravuje vianočné jedlo aj rád pečie koláčiky. Táto činnosť sa spája s rozhovorom s blízkymi a vynikajúcou atmosférou. Počas Vianoc u nich nechýbajú spomienky na blízkych, návštevy cintorínov. ,,Dokonca sme sa na Štefana zúčastnili koncertov, ktoré sa odohrávali v kostoloch v celej našej krajine, V Slovenskom Betleheme sa volá tento koncert. Vysiela sa naživo v Slovenskej televízií, ja som ho moderoval. No boli chvíle, keď som premýšľal, že by som Vianoce strávil niekde v zahraničí, no nakoniec aj tak zvíťazil domov.“  Prezradil nám aj vianočnú príhodu z detstva. ,,Našim sa niekedy nepodarilo zohnať taký pekný  stromček, tak sme mali iba vetvičky položené na televízore, vtedy sme neboli s bratom najšťastnejší, ale nakoniec to rodičia vždy vynahradili skvelou atmosférou a darčekmi.“ Taktiež si spomína, keď sa ako malý  vybral kúpiť darček pre jeho maminu na Vianoce. Zamieril do poloprázdnej drogérie. Vybral veľký hnusný rúžový šampón, ktorý tam bol posledný a chcel jej ho kúpiť.  Ešte aj predavačka ho odhovárala, aby ho nekúpil, že fakt nie je dobrý nápad. Pán doktor Bajaník sa aj tento rok veľmi teší na Vianoce. ,,Ale myslime aj na ľudí, ktorí už nie sú medzi nami, aj na tých, ktorí nemajú také šťastie ako my. Tento rok krízovým obdobím prechádza nie len naša krajina, ale celý svet. Či naši východní susedia. Človek si tak uvedomuje, v akom šťastnom období žije. Ja som nadšencom dejín a viem, že ľudia prežívali omnoho ťažšie obdobia, ako prežívame my dnes. V minulosti ich trápili svetové vojny , pandémie … a dostali sa z toho a mali chuť žiť! Myslím si, že aj nám dodávajú sviatky znova energiu a chuť žiť.“ 

 Pozrieme sa tiež, ako vníma a prežíva Vianočné sviatky doktor Adam Solga. ,,Pod pojmom Vianoce si predstavujem zázračný čas, ktorý má stále pre mňa takú mágiu,  ako keď som bol dieťa. Možno ešte väčšiu. Lebo dnes sa tieto  krásne sviatky snažím urobiť svojim deťom.  Nejde len o darčeky, ale najmä o čas, ktorý máme pre seba, pre najbližšiu rodinu. Je to ten čas, keď všetko okolo stíchne, ľudia sú k sebe milší.“  Doktor Adam Solga si počas sviatkov užíva rodinnú atmosféru. Prežíva ich ešte intenzívnejšie, keďže má dve malé deti. Zdobí s nimi stromček, teší sa z vianočných svetielok. Jedno z jeho najobľúbenejších jedál je zemiakový šalát. Na Vianoce si ako hlavné jedlo pripravujú stejk z tuniaka, keďže nechce riskovať kostičky z kapra. Ako dieťa bolo pre doktora Solgu najkrajším darčekom Lego. ,,Možno to bude znieť ako klišé, ale ja radšej darčeky dávam než dostávam.“  Vždy sa z nich poteší, ale ešte viac ho teší radosť, ktorú spraví on ostatným. Spomína, ako deťom kúpil vláčik z Lega a ako sa na ňom hneď začali voziť. ,,Tie iskričky šťastia v očiach vašich detí sú naozaj tie najkrajšie momenty.“ Adam Solga je človek, ktorý má rád prekvapenia a taktiež rád robí prekvapenia ostatným. 

Okrem vyučujúcich, katedru žurnalistiky navštevujú aj študenti. Ako oni strávia tieto sviatky? Budú sa počas nich pripravovať aj na skúšky, ktoré ich čakajú v januári? 

„Vianoce budú pre mňa iné, keďže už som vysokoškoláčka. Počas štúdia na strednej škole sme mali prázdniny do siedmeho, ôsmeho januára, ale teraz sa budem pripravovať a učiť na skúšky,“ odpovedá Katka Frolová z prvého ročníka. Čím je staršia, tým radšej má tieto sviatky. „Človek si naozaj oddýchne a vypne od všetkých povinností a má čas na svojich blízkych.“

Na záver by som chcela celej katedre žurnalistiky zaželať šťastné a veselé Vianoce a veľa úspechov v novom roku. 

 ,,Sviatky sú istý druh vybočenia z každodennosti a myslím si, že každý z nás to potrebuje. Niekto sa bojí Vianoc, niekto všeobecne sviatkov, pretože si nevie predstaviť, že sa zmení jeho každodenný stereotyp, na ktorý je zvyknutý. Bojí sa rodinných konfliktov či problémov, lebo veľa času trávi práve s nimi. To je moja výzva pre všetkých, aby sme sa nebáli Vianoc, nebáli sviatkov, pretože každý deň nemôže byť iný a práve Vianoce ako chvíle pokoja, rodiny a súdržnosti, sú nesmierne dôležité,“ zaželal všetkým doktor Ľubomír Bajaník. 

Autorka: Vanesa Mehešová

Foto: bub

Vanesa Mehešová
Najnovšie články od Vanesa Mehešová (zobraziť všetky)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply