Mladí Barani sa topia v problémoch: Handzuš – „Toto sme si nezaslúžili“

Michal Handzuš (zdroj: dennikn.sk)

Vyše roka trvajúca vojna na Ukrajine priniesla aj celosvetovú infláciu, ktorá postihla každého z nás. Neustále zvyšovanie životných nákladov núti mnohých k drastickým škrtom. Svoje o tom vie aj bývalý hokejový útočník a dnes už bývalý člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Michal Handzuš, ktorý po ukončení aktívnej kariéry založil v rodnej Banskej Bystrici občianske združenie BARANI – hokejová škola Michala Handzuša. Pred niekoľkými týždňami prebleskla médiami správa o mladých hokejistoch, ktorí protestovali pred mestským zastupiteľstvom v Banskej Bystrici. Iniciátori protestu z radov Handzušovej hokejovej školy tvrdia, že od januára sa ceny za prenájom banskobystrického zimného štadióna zvýšili do takej miery, že by to bolo likvidačné.    

Mesto Banská Bystrica začiatkom roka 2023 reagovalo na vysoké ceny energií pragmaticky – drasticky znížilo dotácie na šport a kultúru, čo si v konečnom dôsledku odskákali najmä športové kluby pôsobiace v prenajatých priestoroch. Ako informuje portál bb.online.sk, v prípade zimného štadióna, ktorý spravuje mestská firma MBB, poskytlo mesto len 750-tisíc z približne 1,1 milióna eur potrebných na dofinancovanie jeho prevádzky. Zvyšných približne 300-tisíc eur mali uhradiť športové kluby využívajúce zimný štadión, teda extraligová HC‘05 Banská Bystrica a Handzušova hokejová škola.                                                                                            

Práve mladým Baranom prischla približne 160-tisícova sekera, ktorú majú uhradiť. M. Handzuš poukazuje na to, že náklady začali výrazne stúpať po rekonštrukcii štadióna, ktorá mala náklady naopak znížiť. Po búrlivej diskusii bol vo februári prijatý návrh, korý umožnil mladým Baranom bezplatne využívať zimný štadión do konca sezóny, teda do apríla 2023.

Dnes sa mladí hokejisti opäť boja o svoju budúcnosť. Od prijatého návrhu prešli dva mesiace a na zastupiteľstve sa opäť riešila otázka prehnaného nájomného. Pred poslancov sa postavil aj Michal Handzuš, ktorý argumentoval, že v iných mestách majú mládežnícke tímy nájom za symbolické ceny alebo úplne zadarmo. Na jeho výstup reagoval predseda predstavenstva MBB Dušan Argaláš, ktorý poukázal na zmluvné vzťahy. Banskobystrickí poslanci sa nakoniec neotočili mládežníckemu hokeju chrbtom a z približne 160-tisícovej sekery sa zaviazali uhradiť 100-tisíc eur. Zvyšok dlhu bude zrejme na M. Handzušovi, aj keď táto suma je vypočítaná len na rok 2023. Situácia sa bude opäť posudzovať v letných mesiacoch, keďže mestskí poslanci požiadali o nezávislú správu hospodárenia banskobystrického zimného štadióna. Vyhotovenie správy by malo trvať niekoľko mesiacov.

Autor článku: Daniel Barilla

Fotografia: zdroj dennikn.sk

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply