Bratislavské módne dni 2023

Začiatkom septembra naše hlavné mesto opäť žilo módou. V priestoroch galérie Refinery sa konal už 18. ročník najväčšej módnej udalosti na Slovensku. Na jesennej edícii Bratislavských módnych dní mali slovenskí, ale aj českí dizajnéri, možnosť predviesť svoje najnovšie jesenné a zimné kolekcie.

Celé podujatie odštartovala veľkolepá šou známej českej návrhárky Jitky Klett. Modelky na móle predviedli naozaj netradičné kúsky. Večer pokračoval prehliadkami ostatných návrhárov a bol tradične ukončený párty, ktorej sa zúčastnila nejedna známa osobnosť.

FOTO: Mária Gandica Streďanská

 Druhý deň mali príležitosť ukázať svoj talent mladí nádejní dizajnéri v rámci súťaže s názvom Nové tváre módnej scény. Vďaka tejto každoročne organizovanej súťaži majú tí najlepší možnosť získať nielen finančnú podporu na rozvoj ich talentu, ale aj užitočné kontakty a v neposlednom rade zviditeľniť sa v médiách. Tohtoročnou témou bolo origami. Origami je druh japonského umenia, ktoré je založené na prehýbaní papiera a vytvárania rôznych tvarov poskladaním jednotlivých už poskladaných častí.

FOTO: Mária Gandica Streďanská

Dizajnéri dostali teda výzvu pokúsiť sa toto umenie preniesť aj na textil. Porota to mala pri výbere určite náročné, pretože všetky predvedené kolekcie boli skutočne rôznorodé a originálne, no víťaz mohol byť len jeden. Najviac však na porotcov zapôsobili šaty ušité šikovnými žiačkami zo Súkromnej spojenej školy Biela voda v Kežmarku. Ako povedali aj ich učiteľky, dievčatá si toto ocenenie skutočne zaslúžili za snahu, ktorú odviedli pri príprave na súťaž.

Večer sa však súťažou nekončil. Nasledovali prehliadky už známych návrhárov a tí vždy vedia svojou kolekciou prekvapiť. Na móle sa predviedli elegantné kožuchy a klobúky, ale aj formálne šaty, kostýmy či pánske oblečenie.

 Bratislavské módne dni sú jednoducho akciou, pri ktorej si každý milovník módy príde na svoje. Ďalšia edícia nás čaká opäť na jar!

Autorka: Tatiana Stančíková

Tatiana Stančíková
Najnovšie články od Tatiana Stančíková (zobraziť všetky)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply