VRAŽDIACI BULVÁR! NEZABÚDAJME NA ZBRAŇ V NAŠICH RUKÁCH

„Tlač sú správy, ktoré vždy niekto nechce vidieť uverejnené. Všetko iné je len reklama.“
(William Randolph Hearst)

Prešlo už 120 rokov odkedy bol v periodiku New York Journal uverejnený výrok, ktorý sa čiernymi literami zapísal do dejín USA a do histórie žurnalistiky. Niekoľko dní po jeho publikácii, konkrétne 6. septembra 1901, zavraždil Američan Leon Czolgosz prezidenta Spojených štátov amerických Williama McKinleyho. Vo vrecku mu našli výtlačok novín s vetou: „Ak sa možno oslobodiť od zlej inštitúcie a zlého muža iba zabitím, tak treba zabiť.“

Kto bol William Randolph Hearst?

Bohatý americký magnát, biznismen, politik či novinár. Hearsta by sme mohli opísať rôznymi prívlastkami, medzi ktoré by patrili slová ako subjektívny či až manipulatívny.

Hearst kúpil periodikum New York Journal v roku 1895 a o dva roky neskôr sa mu pre svoje noviny podarilo získať kreslený seriál Hogan’s Alley. Túto komédiu už vydávala jeho najväčšia konkurencia a Hearstov príchod na scénu znamenal, že periodiká v New Yorku začali medzi sebou súperiť. Hearst nehral čistú hru. Bol to človek snažiaci sa zneužiť vplyv tlače vo svoj prospech, manipulovať, klamať a do sveta presadzovať vlastné politické názory a túžby. Proti svojej konkurencii neváhal posielať podplatené gangy a nejeden človek prišiel kvôli nemu o život.

Hlavnou postavou seriálu Hogan’s Alley bol chlapec Mickey, prezývaný „The Yellow Kid“ (v preklade žlté decko alebo fagan). Typ tlače, ktorý Hearst preslávil, a dnes ho poznáme ako bulvár, sa po ňom začal nazývať žltá tlač.

Vraždiace noviny

V roku 1901 sa v New York Journali objavila veta: : „Ak sa možno oslobodiť od zlej inštitúcie a zlého muža iba zabitím, tak treba zabiť.“ Išlo o slovný útok na prezidenta USA, ktorý len tri roky predtým viedol vojnu proti Španielsku. Hearst tieto nepokoje využíval vo svoj prospech, keďže mu dávali dostatok priestoru pretláčať jeho vlastné politické túžby na verejnosti. A zrazu,

o pár rokov neskôr, noviny toho istého človeka, zaútočili na prezidenta. Je možné, že si Hearst neuvedomoval, akú veľkú moc majú slová v jeho tlači? Ak by to bolo tak, netrúfol by si napádať vysoko postavených politikov. Keď však 6. septembra 1901, niekoľko dní po zverejnení tohto nenávistného výroku, bol americký prezident zastrelený, ľudia začali vyjadrovať veľký odpor voči Hearstovi a jeho periodikám. Vrah Leon Czolgosz mal totiž vo vrecku výtlačok novín, ktoré evidentne na prezidenta útočili.

My, novinári, nesmieme zabúdať, ako naše slová ovplyvňujú ich čitateľov. Aj 120 rokov po vražde prezidenta McKinleyho by sme si mali pripomínať, že máme v rukách zbraň, za ktorú musíme niesť zodpovednosť. Najznámejší Hearstov konkurent Joseph Pulitzer povedal: „Prichádzajúce generácie novinárov sú schopné zničiť budúcnosť ich republiky.“ Prípad „vraždiaceho bulváru“ Williama Randolpha Hearsta je príkladom toho, čo sa môže stať, keď moc žurnalistov pripadne niekomu, kto ju nedokáže správne uchopiť.

Autor: Natanael Leo Poloha

Foto: loc.gov

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply