Na Filmový festival inakosti opäť zavítala prezidentka!

Od 23. do 29. novembra sa v priestoroch kina Mladosť a Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave koná už 16. ročník filmového festivalu inakosti. Je to jediné podujatie tohto druhu na Slovensku, ktoré sa cielene venuje LGBTI+ minorite.

Festival ponúka rôzne zahraničné a domáce queer filmy a seriály. Oceňované festivalové filmy či neokukané novinky. Má dokonca vyhradený priestor na pásma krátkometrážnych snímok. Prvé pásmo, Born This Way, prináša šesť filmov s príbehmi rôznorodých queer ľudí s ich pohľadom na inakosť. Druhé, Dance in the Dark, sa skladá z ôsmich snímok, ktoré majú temnú až hororovú atmosféru. A tretie, LoveGame, ponúka divákovi sedem filmov, tie sa venujú témam lásky a sexu medzi queer osobami.

Tohtoročný festival je taktiež venovaný pamiatke Juraja a Matúša, obetiam teroristického útoku na Zámockej.

No a ako minulý rok, aj teraz prišla festival podporiť prezidentka Zuzana Čaputová. Medzi divákmi ju privítala moderátorka podujatia Nataša Jurčová Findrová. Povedala, že sa teší, že zavítala na festival aj tento rok a poďakovala za podporu. Zuzana Čaputová je jediný verejný činiteľ, ktorý pravidelne podporuje ľudí z LGBTQ+ minority.

Prezidentka si vybrala premietanie filmu zo švédskej produkcie vo štvrtok v Kine Mladosť na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Taká strašne bezprostredná je filmo 18-ročnej Joanne, ktorá bojuje s ADHD a zároveň sa snaží pochopiť rodiace sa city k spolužiačke Audrey. A v neposlednom rade aj porozumieť sama sebe. Filmový festival ponúka veľké množstvo filmov pre všetkých, dokonca aj nečlenov komunity, ktorých pozeranie filmov môže viesť k väčšiemu pochopenie ku LGBTQ+ ľuďom. Na výber sú romantické komédie, drámy či akčné snímky. Každý si nájde to svoje.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply