Vogue nie je len módny magazín

Keď sa povie „Vogue“, väčšina ľudí si predstaví časopis s matnou obálkou, ktorú spravidla zdobí iba názov časopisu a tematická fotografia. Celosvetovo známe periodikum, pôvodne vydávané pre ženy, však nie je jediné, čo toto slovo označuje. Do povedomia ľudí sa čoraz viac dostáva jeho ďalší význam – tanečný štýl. V súčasnosti získava značnú pozornosť aj na Slovensku.

Vogue bol kedysi výsadou obyvateľov černošskej štvrte Harlem v New Yorku. Vyvíjal sa v rokoch 1960 až 1980. Pôvod má na „ballroom“ scéne. Výraz „ballroom“ v tomto ponímaní znamená uzavretú komunitu Afroameričanov hlásiacich sa ku komunite LGBTQ+, organizujúcu „drag shows“ a súťaže v chôdzi na móle či tanci. V rámci týchto zábav sa postupne formovali konkrétne kategórie a pravidlá súperenia. Prítomní sa delili na aktívnych účastníkov, divákov a porotu. Mnohí prichádzali do „ballroomu“  nielen s túžbou sebavyjadrenia, ale aj s potrebou niekam patriť. Preto postupne vznikali skupiny, tzv. „houses“, ktoré nahrádzali rodinu tým, ktorí to potrebovali.

Táto kultúra sa už dávno nedrží len v „ballroome“. To, čo začalo za zavretými dverami a bolo privilégiom pre najmenej privilegovaných, je dnes pre každého, kto má záujem. Či už o umenie, spoločenstvo, módu, extravaganciu alebo chuť predviesť sa. Vogue láka milovníkov tanca experimentujúcich s pohybom. Jeho princípy využívajú telo ako hlavný objekt pozornosti diváka. Človek sa stáva súčasťou kostýmu, nielen jeho nositeľom. Rozlišujeme tri prúdy Vogue – Old way, New way a Vogue fem. Old way zahŕňa nekonečné možnosti statických póz s dôrazom na línie. Dôležitá je symetria, hranatosť. Mladšia New way je o čosi hravejšia. Zakladá si na kontrolovanej práci rúk a dlaní. Aktér sa snaží ukázať svoju virtuozitu, prekvapiť rýchlosťou, technikou a nápadom. Očakáva sa aj flexibilita a obratnosť. Najväčšej popularite sa teší Vogue fem.  Nájdeme v ňom prvky blízke konvenčnejším štýlom ako je napríklad klasický tanec, contemporary či jazz. Má päť základných elementov. Každý z nich výrazne podtrhuje ženskosť. Tento prúd si ako prvý našiel široké komerčné uplatnenie. Stretneme sa s ním v hudobných klipoch, na módnych prehliadkach, koncertoch i festivalových vystúpeniach.

Vogue sa v posledných rokoch teší obľube aj na slovenskej tanečnej scéne. Prvá sa mu profesionálne začala venovať tanečnica a choreografka Monika Prikkelová spolu s umelcom Viktorom Bukovým v roku 2014. Po osvojení techniky na workshopoch v zahraničí predstavili tento tanec záujemcom u nás. Okrem vedenia lekcií a neskôr sformovania vlastnej skupiny založili prvý česko-slovenský „house“ – Kiki House of Velvet v roku 2016. V rovnakom roku M. Prikkelová zorganizovala súťažný bál „Ball of Shame“ v Bratislave a otvorila tým „ballroom“ na Slovensku. Ten si rýchlo získal veľké množstvo priaznivcov a podnietil vznik ďalších lokálnych „houses“.  Vďaka nim nie je núdza o nové projekty v tejto sfére. Dokazuje to i zatiaľ posledný „Tepláreň Kiki Ball“. Uskutočnil sa koncom apríla 2023 v nádherných priestoroch Pálffyho paláca na Zámockej ulici v Bratislave. Prišli naň súťažiť hostia z Talianska, Chorvátska, Maďarska, Poľska aj Česka. Veľkú sálu na niekoľko hodín zaplnili originálnymi modelmi šiat a efektnými tanečnými kreáciami.

Ballroom komunita prijíma a povzbudzuje ľudí hľadajúcich priestor na tvorbu, ktorá nezapadá do tradičných foriem umenia. Zároveň ponúka útočisko každému, kto sa cíti byť izolovaný od spoločnosti. Napriek tomu, že Vogue predvádzaný na báloch je o pretekaní sa, medzi účastníkmi necítiť rivalitu. Vo svojich vystúpeniach sa podporujú, vyjadrujú si vzájomný rešpekt a obdiv. Všetky predstavenia či autorské diela totiž patria do jedného celku. Hoci Vogue nie je len magazín, nie je ani „len“ tanec. Jeho interpreti ho považujú za životný štýl, filozofiu a komplexnú umeleckú fúziu.

Autorka článku: Alexandra Dundová

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply