„Odmalička mi vraveli, že ma je príliš…“

„Absyntovky“ netreba nikomu predstavovať. Toto vydavateľstvo je známe najmä vďaka reportážnym knihám s hnedou obálkou a farebným akcentom. Okrem edície Prekliati reportéri majú na konte aj mnoho iných zaujímavých titulov. Edícia s názvom 100 % nesie príbehy na pomedzí fikcie a skutočných udalostí. Presne taký je aj memoár od Ariel Levy.

Ako mladá žena sa rozhodla pre kariéru reportérky. Presťahuje sa do Manhattanu a roky strávi cestovaním a písaním pre The New Yorker. Zameriava sa na portréty nezvyčajných ženských hrdiniek. 

Hneď na začiatku prvej kapitoly autorka nastolí atmosféru príbehom z detstva, ktorý ukazuje, že už od útleho veku bola iná. Potrebovala dobrodružstvo a tradičné detské hry ju nebavili. Vždy vedela, že by chcela písať, pretože to pre ňu predstavovalo slobodu. 

Prirodzene prechádza s rozprávaním do roku 2012, keď bola pripravená vyraziť na cestu do Mongolska. Bola vydatá, tehotná, úspešná a finančne zabezpečená. Jej život však nabral nečakaný smer a keď sa o mesiac vrátila, nič z toho už nebola pravda. 

V knihe nám autorka opisuje svoj život s pocitom, že nič zlé sa vám nemôže stať. Následne zachytáva momenty, keď zistila, že to funguje úplne inak. Spochybňuje spoločenské normy a otvára dvere do jej života, ktorý si vytvorila na základe búrania stereotypov.  Bojuje s vlastnou identitou a zamýšľa sa nad životnými cieľmi. Memoár Proti všetkým pravidlám je plný smutných výpovedí o tom, ako sa rýchle môže zmeniť niečo, čo sme brali za samozrejmosť. 

Autorka: Nikola Liptaiová

Foto: Nikola Liptaiová

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply