Čaro Rusoviec

Jedno krásne slnečné jesenné dopoludnie sme boli v rámci vyučovania na exkurzii v Rusovciach. My, študenti tretieho ročníka katedry žurnalistiky, vyučujúci a súčasne šéf exkurzie Peter Kubínyi a jeho pes- Kubo. Za pár hodín sme stihli vidieť takmer všetky tamojšie zaujímavosti, ako napríklad– kaštieľ s priľahlým parkom a kostolík s kaviarničkou pri parku.

Rusovský kaštieľ s parkom

Táto mestská časť v južnej časti Bratislavy je známa najmä tým, že sa tam nachádza kaštieľ. Ten má veľmi zaujímavú históriu. Podľa starých fotografií to bola kedysi nádherná stavba, no žiaľ už celé desaťročia chátra. Jeho poslednými vlastníkmi pred druhou svetovou vojnou boli gróf Elemér Lónyay a jeho manželka, belgická korunná princezná Štefánia. Cez vojnu sa kaštieľ dostal do vlastníctva opátstva v Pannonhalme. V roku 1948 ho skonfiškovali a stal sa majetkom štátu. Po vzniku Slovenskej republiky pokračovali oň súdne spory. Až v roku 2013 ho prisúdili definitívne štátu.

My sme, žiaľ, mohli kaštieľ pozrieť iba z vonku. Jeho obnovu vláda sľubuje už dlho, ale nič s tým doteraz neurobila. Politici sa neustále vyhovárajú, že na rekonštrukciu nie je dosť peňazí, a tak naďalej podlieha skaze. Keď sa pozriete na obrázok, ako prvé si všimnete hrdzavé oplotenie s grafitmi, čo by pri kultúrnej pamiatke určite nemalo byť. Až za ním uvidíte monumentálne múry v neogotickom štýle, ale taktiež popadanú omietku. Zhodli sme sa, že je to škoda, pretože po renovácii by kaštieľ mohol byť atraktívnou turistickou pamiatkou.

Našťastie, pri zámku je aj zámocký park. V ňom už urobili zásahy, ktoré ho zatraktívňujú. Upravené chodníky, stromy a trávniky umožňujú návštevníkom príjemnú prechádzku v peknom prostredí. My sme túto možnosť v slnečnom počasí aj využili a naozaj sme naše rozhodnutie neoľutovali. Prostredie priam inšpiruje človeka k aktívnemu oddychu.

Rusovské jazero

Za zámockým parkom sa nachádza Rusovské jazero. Slúži nielen na prechádzky, ale spája sa s ním aj veľa príbehov a zaujímavostí. Peter Kubínyi nám rozprával o tom, ako tam chodievali nudisti sa kúpať už počas komunizmu, keď to bolo zakázané. Raz tam videl aj bývalého študenta žurnalistiky, ako si sekerou vyrúbal dieru do ľadu a potom do chladnej vody vošiel úplne nahý. Vravel nám aj to, že raz videl mŕtvolu s korčuľami na brehu. Vraj ju vylovili až na jar.

Gerulata

Prechádzali sme aj okolo Gerulaty, bývalého rímskeho vojenského tábora, ktorý stál na území dnešných Rusoviec. Postavili ho v druhom storočí ako súčasť hranice Rímskej ríše nazývanej Limes Romanus v provincii Panónia. V štvrtom storočí, keď došlo k stiahnutiu sa rímskych légií z Panónie, vojenský tábor bol opustený. Dnes slúži ako turistická pamiatka.

Kaviarnička v kostolíku

Zavítali sme aj do malebnej kaviarničky s osobitným čarom. Zaujímavosťou je, že ju nájdeme v starom kostolíku so zachovanými nápismi na stenách, obrazmi zo 16. storočia a vitrážami zo 17. storočia. Vnútri sa môžeme nielen pokochať nielen pohľadom na maľby a fresky, ale zároveň navštíviť aj knižnicu na prvom poschodí, ku ktorej vedie točité schodisko. Okrem impozantnej výzdoby sa táto stavba vyznačuje aj  bohatou históriou, o ktorej nám porozprával prevádzkar kaviarne František Vajarský.

Jeho vznik sa odhaduje v období okolo roku 1200. Pôvodne ho postavili v románskom slohu, no v 17. storočí ho prestavali do renesančnej podoby. Kostol rekonštruovali viackrát, avšak najtvrdší úder dostal v päťdesiatych rokoch 20. storočia, keď ho vykradli a stal sa skladom kníh. Za to, že dnes je v takej zachovanej podobe, vďačíme najmä miestnemu farárovi, ktorý sa rozhodol ho nielen zrenovovať, ale prišiel aj s originálnym nápadom, ktorý poslúžil nielen veriacim, ale aj ateistom ako centrum voľného času.

Okrem bohatej histórie ponúka kaviarnička aj výborné koláčiky a nápoje. Ak si chcete oddýchnuť po prechádzke po Rusovciach a vychutnať kávičku v príjemnej atmosfére v prostredí zelene, odporúčam si ju vychutnať práve tu.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply